Bohové museli být šílení

19. 04. 2010 9:03:40
Může být pro Řecko větší pohroma než finanční krize? Ano, staré řecké báje a pověsti s nulovou atmosférou, ale zato ve 3D.

Zapomeňte na Eduarda Petišku i Souboj Titánů z roku 1981. Louis Leterrier odkaz antiky přizpůsobil strhujícím tempu 21. století a vyšel tak vstříc publiku, které řecké legendy zná maximálně ze série o Percym Jacksonovi. Postačí mu tak vidět Persea bojujícího s Medúzou nebo Krakenem, aniž by se dožadovalo vysvětlení, co za celým jeho snažením stojí. Nový Souboj titánů totiž sází na akci, kterou je jen občas potřeba prostřídat tupými dialogy, aby se příběh v celé své epické šíři vešel do 106 minut.

titan2.jpg
Na vysvětlování tak není příliš času, čímž pochopitelně nejvíce utrpí hlavní hrdina. Scénář mu nedopřeje příliš prostoru k řešení jeho dilematu a výzvu, která má jednou provždy ukončit spor mezi lidmi a bohy, přijme bez váhání. Sam Worthington opět dokazuje, že je mužem velkých rolí. Jejich rozměr se ovšem spíše než rozsahem herectví vyznačuje výší filmových rozpočtů. Souboj titánů mu ovšem poskytuje přece jen o něco více prostoru k projevení svých předností – na rozdíl od Avatara má dostatek příležitostí odhalit na plátně i stehna.

U Souboje titánů je až fascinující, že se film z rozpočtem 125 milionů dolarů před natáčením nedostal k jedinému soudnému člověku, který by odhalil jeho nedostatky už v prvopočátku. Kdyby tvůrci věnovali scénáři jen setinu péče, co digitálně vytvořeným monstrům, nemohli by Perseovi přichystat tak přímočarou cestu. Před tím, že během celého putování neprojeví sebemenší náznak lidskosti, ho neomlouvá ani jeho polobožský původ.

Titan1.jpg
Remake má oproti téměř 30 let staré předloze navrch jen po technické stránce, ve všech ostatních rovinách selhává. Pokud by se vývoj kinematografie soudil jen podle dvou titánských soubojů, zdálo by se, že pokrok nastal jen u trikařů, zatímco ostatní členové štábu včetně herců za tři desetiletí zdegenerovali.

Ale ani štědrý rozpočet v případě Leterrierova paskvilu nemusí představovat strhující zážitek. Jeho film často působí jakoby si vypůjčil některé exponáty z pouťového domu hrůzy. Názorným příkladem jsou džinové se zářivě modrým pohledem nebo oční bulva s masivním nervem, která u čarodějnic nahradila nejspíš příliš fádní křišťálovou kouli. Novodobý Souboj titánů dokonce ani nerespektuje zažitá vyobrazení postav z řeckých bájí. Charón tak přišel o pověstnou kápi a připomíná kombinaci E.T. mimozemšťana a Freddyho Kruegera. To však ještě není nic v porovnání s Medusou, která je až na hadí tělo docela sexy na to, že by svým vzhledem měla způsobit smrt.

titan4.jpg
Filmaři v roce 2010 poněkud zapomínají, že antika dala světu nejen příběhy božstev z Olympu, ale také způsob, jak je správně vyprávět. Ve starověkém Řecku už před více než dvěma a půl tisíci lety věděli, že nestačí řadit jednu akci za druhou, ale mezi počátkem a koncem děje by měl být zřejmý alespoň nějaký vývoj. Tyto zákony bohužel pro film platí i v době, kdy Kraken dokáže proniknout do třetího rozměru.

V úvodu filmu podbarveném kýčovitým průletem galaxiemi se praví, že jen ty nejvýznamnější příběhy zůstanou navždy zapsány ve hvězdách. Souboj titánů z roku 2010 do této elitní skupiny rozhodně nikdy patřit nebude.

Autor: Adam Chromý | pondělí 19.4.2010 9:03 | karma článku: 20.43 | přečteno: 3146x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 254 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6175
Filmový fanoušek tělem i duší:-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...