Sadismus s rybí tváří

7. 10. 2010 9:08:27
Existují pouze dva důvody, kvůli nimž se vyplatí nasadit si 3D brýle – plovoucí rybičky a dobře tvarovaná ňadra. Piraňa 3D obojím rozhodně nešetří.

piranha-3d-2010-14883-1397131742.jpg
Jezero Victoria je nudnou prázdninovou destinací jen do chvíle, kdy vlivem erupce pukne jeho dno a z podzemní jeskyně vyplují na povrch dravé ryby, které po letech hladovění kromě lidského masa nepohrdnou ani silikonem. Pro jejich návrat nemohl nastat lepší okamžik, než počátek prázdnin, kdy jezero obklopí davy dobře tvarovaných vysokoškoláků. Ryby a společně s nimi i diváci se tak dočkají jen prvotřídního masa.

Alexandre Aja (Noc s nabroušenou břitvou, Hory mají oči) si s násilím ani nahotou nebere žádné servítky a v Pirani 3D toho ukáže víc, než by si přál vidět i ten nejperverznější masochista. Rybí čelisti totiž dokáží na lidských tělech zanechat větší paseku, než leckterý mučící nástroj. Kamera navíc vše zprostředkuje s pořádnou dávkou naturalismu a ve finále je k vidění více masové tkáně než v sebelépe zásobovaném řeznictví.

pir1.jpg
Už z prologu, v němž to odnese starý rybář, je zřejmé, že jakákoliv obrana vůči rybím predátorům je marná. Jde jen o to, jak dlouho jim bude cesta za dovádějící mládeží trvat. Čekání na krvavou lázeň zatím zpříjemňuje pohled na rozverné (soft)porno herečky. Dříve, než se jejich vnady promění v krmivo pro ryby, stačí naštěstí za doprovodu operního zpěvu pod vodou sehrát působivou erotickou scénu povyšující Piraňu 3D na kultovní záležitost.

Tolik očekávaný útok hladových ryb na rozvášněný dav je oslavou režisérovy zvrácenosti. Jeho smysl pro absurditu však oceníte pouze v případě, že při krvavém masakru dokážete nechat oči dokořán, což je popravdě nadlidský výkon. Aja se nespokojí pouze s řáděním krvelačných bestií a výsadu páchat zvěrstva dopřeje i zpanikařeným obětem. Na zmítající se ohlodaná těla už tak není hezký pohled. A co teprve, když skrze ně projede motorový člun... Opravdové labužníky zajisté potěší scéna, v níž si piraňa pochutná na mužském přirození a následně jej vyvrhne.

pir2.jpg
Ajeovi se daří brutalitu vystupňovat do extrému a dostává se až za hranici, kdy lze lidské utrpení vnímat pouze jako zvrhlou zábavu. Tomu nahrává i fakt, že Piraňa 3D je film nejen nebývale drsný, ale stejnou měrou i záměrně nelogický a naivní. Scénář se netrápí vysvětlením, jak se rybám s kanibalskými sklony podařilo přežít dva miliony let v izolaci, nebrání se romantickým klišé a v závěru pobaví dokonale béčkovou pointou.

Trojrozměrný efekt má ve filmu význam pouze tehdy, když se kamera vydá do vodních hlubin. Jakmile se děj přesune nad hladinu, veškerá snaha o vytvoření prostorového dojmu mizí. Piraňa se však na rozdíl od jiných 3D filmů (včetně toho nejdelšího, nejvýdělečnějšího a nejpřeceňovanějšího) hrdě hlásí k tradici zábavních parků. Pokud je hlavním hodnotícím kritériem atrakcí riziko nevolnosti, Piraňa 3D hravě předčí i jízdu střemhlav na horské dráze.

PS: Český distributor byl naštěstí tak ohleduplný, že s premiérou Pirani 3D počkal na konec koupací sezóny. Jinak mohlo být letos na Mácháči pusto.

Autor: Adam Chromý | čtvrtek 7.10.2010 9:08 | karma článku: 15.25 | přečteno: 3572x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 196 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 110 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6175
Filmový fanoušek tělem i duší:-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...